Skip to the content

CAP-reform og jordpriser


I 2023 træder den nye CAP-reform i kraft. Betalingsrettighederne forsvinder og alle vil få en ens støtte pr. hektar. De tidligere forskellige støttesatser efter værdien af betalingsrettigheder forsvinder. Samtidig bliver der muligheder for at øge støttemulighederne, gennem forskellige bio-ordninger og måder at dyrke jorden. Det kan være ved flere afgrøder, ved at lade græsarealer ligge et år ekstra, ved at udlægge blomsterbrak plus flere andre tiltag.

Det hele med henblik på større bæredygtighed på det generelle plan.

Vil det så påvirke jordpriserne?

Landbrugsmægler Ib Bjerregaard, der udelukkende arbejder med omsætning af store og små landbrug hos Agriteam Bernt Villadsen, forventer ikke en påvirkning af de gennemsnitlige jordpriser. Men set på enkelte arealer forventes at de lavtliggende arealer, der tidligere lå med permanent græs eller omdriftsgræs til 1-2 slæt om året, vil få øget værdi. Ligesom muligheden for at udnytte de specielle ordninger i reformen, kan påvirke jordprisen forskelligt i forskellige egne af landet.

Vi skal som specialiserede ejendomsmæglere ikke kunne lave ansøgningerne - det klarer planteavlsrådgiverne – men vi skal kende de enkelte markers muligheder for at vurdere den rigtige værdi”. Slutter Ib Bjerregaard (MDE).

Helt aktuelt er der en god stemning i landbruget, og vi har i Agriteam gennem det seneste år, set stigende efterspørgsel efter jord, med stigende priser til følge. Der er forskelle fra område til område og især i de områder, hvor der efterspørges jord til energiformål, ses stigende priser. Og de ejendomme, der er blevet sat til salg gennem det sidste år, er der stor interesse for. I flere handler er det derfor endt i udbud – fordi der har været flere købere om den samme ejendom.

FAKTA: Agriteam består i dag af 2 ejendomsmæglervirksomheder med lokal forankring i Brørup, Varde, Aars, Randers, Djursland og Viborg. Der er næsten 20 ansatte og alle, der arbejder med den direkte omsætning af landejendommene, har en baggrund i landbruget.